Jednání Výboru ERSN v Třeboni

 

V pondělí 27. listopadu 2023 se konalo jednání Výboru Euroregionu Silva Nortica v Lázních Aurora v Třeboni. Na programu bylo dokončení příprav exkurze českých starostů na zajímavé projekty v Rakousku. Dne 29. listopadu totiž proběhne exkurze v centru Health across MED v Gmündu, v mikroregionu Lainsitztal (údolí Lužnice) na téma interkomunální spolupráce a v Großschönau si účastníci exkurze prohlédnou Slunečný svět.

Hlavní částí programu bylo projednání stavu přípravy realizace společných projektů, které byly podány do programu Interreg V-A Rakousko-Česká republika 2014-2020 a které budou projednávány programem Interreg v příštím týdnu ve dnech 5.-6.12.2023 v Bad Leonfeldenu. Jedná se především o přípravu nového Fondu malých projektů, jehož spuštění se plánuje v 1. čtvrtletí příštího roku. Dalším důležitým projektem je pak projekt Plants4cooling, který plánuje výzkumné, pilotní, výsadbové i vzdělávací aktivity v poměrně velké části programového území včetně Jihočeského kraje a který byl podán do osy věnované přizpůsobení se změně klimatu. Pro nové programovací období se chce euroregion soustředit i na přeshraniční spolupráci záchranných složek a v oblasti přípravy na demografické změny.

V rámci jednání proběhla rovněž exkurze v nedávno vybudovaném Saunovém a vodním světě v Lázních Aurora. Účastníky jednání zaujaly hlavně zde praktikované vodní zábaly. Stav beztíže na vodním lůžku si jako figurant vyzkoušel Lukas Brandweiner, místopředseda Euroregionu Silva Nortica. Areálem nás provedla PR manažerka Helena Nekolová za asistence své kolegyně fyzioterapeutky.

Zasedání se zúčastnili (na fotce dole zleva doprava):
• Lukas Brandweiner, poslanec rakouské národní sněmovny a místopředseda rakouské části ERSN
• Romana Sadravetz, koordinátorka evropských záležitosti z NÖ.Regional a zástupce rakouské části sekretariátu ERSN
• Alena Seberová, ředitelka sdružení Jihočeská Silva Nortica a zástupce české části sekretariátu ERSN
• Pavel Hroch, náměstek hejtmana Jihočeského kraje a předseda české části ERSN
• Margit Göll, místopředsedkyně Federální rady Rakouska, předsedkyně rakouské části ERSN a starostka obce Moorbad Harbach
• Martina Petrová, zástupce ředitelky sdružení Jihočeská Silva Nortica a zástupce české části sekretariátu ERSN
• František Štangl, zástupce ředitele Jihočeského muzea v ČB v ERSN a místopředseda ERSN