Exkurze jihočeských starostů do rakouského příhraničí

 

Společná „bezhraniční“ zdravotnická péče, interkomunální spolupráce obcí v mikroregionu nebo inovativní přístupy v oblasti udržitelných energií. S velkým zájmem kvitovala taková témata včerejší exkurze do rakouského příhraničí, kterou pro jihočeské starosty zorganizoval Euroregion Silva Nortica Jižní Čechy-Waldviertel.

První příjemné překvapení přinesl hned první bod exkurze: návštěva zdravotnického centra Healthacross MED Gmünd, které se nachází pár metrů za česko-rakouskou hranicí. Na užitné ploše 665 m² se kromě společné recepce nachází jedenáct ordinací, dvě velké terapeutické místnosti, pokoj pro jednodenní hospitalizaci, infuzní místnost, společenská místnost a samostatný příjem pro pacienty dopravené záchrannou službou. Podle slov manažera MED centra Manfreda Mayera tvoří základní nabídku jejich služeb pro české i rakouské pacienty v příhraničí všeobecné lékařství, ortopedie, neurologie, pediatrie a ORL v ordinacích. Spektrum služeb doplňuje fyzioterapie, psychoterapie, logopedie, ergoterapie, laserová terapie, dietologie a předporodní příprava, poporodní péče a v příštím roce se bude rozšiřovat také chirurgie.

Účastníci exkurze následně uvítají druhou zastávku exkurze, kterou bylo přijetí na radnici města Weitra. Starosta obce Patrick Layr prezentoval účastníkům přínosy společného managementu mikroregionu Lainsitztal, ke kterému se hlásí šest rakouských obcí podél řeky Lužnice. Nejen společné územně plánovací záměry, ale také projekty udržitelné energetické či společné zajištění péče o děti předškolního věku a jeslí. Následná inspirativní diskuse na tyto otázky ukázala, že téměř každá z problematik se velmi úzce dotýká také jihočeských obcí.

Odpolední program byl pak věnován prohlídce Slunečného světa v Großschönau, kde přítomné osobně výstavní halou Sonnenwelt provedl starosta obce a ředitel centra Martin Bruckner. V závěru setkání ještě seznámil Martin Bruckner jihočeské zástupce s podobou komunitní energetiky městyse Großschönau, který získal za své inovativní přístupy řadu ocenění, mezi jinými také Evropskou cenu obnovy vesnice 2020. Tematická expozice, stejně jako následná diskuse, otevřely otázky, které jsou aktuálně klíčové nejen pro aktéry obecní a meziobecní spolupráce – tepelné ztráty v domácnosti, jak funguje pasivní dům, především pak využití sluneční energie pro nadcházející neodvratitelné změny klimatu. Dle pozitivních ohlasů z této návštěvy věříme, že starostové a zástupci jihočeských obcí načerpali mnoho inspirace a dobrých myšlenek, které jim pomohou posunout obecní a regionální rozvoj kvalitním a efektivním směrem.